onsdag 15 oktober 2008

Uppgift 1

1. Amylas och pepsin är olika enzymer som bryter ner våran mat. Amylas det finns i saliv. Pepsin bryter ner protein, det finns i magsäcken

2. Tolvfingertarmen är första delen av tarmen och det är dit maten kommer efter att den vart i magsäcken. I Tolvfingertarmen kommer det ut bukspott med olika enzymer från bukspottkörteln som fortsätter bryta ner maten. Bukspottet höjer också ph-värdet så att det neutraliserar magsyran. Galla kommer ut från gallblåsan.

3. I tunntarmen.

4. Stärkelse, cellulosa och druvsocker är olika sockerarter, kolhydrater. Dom består av kol, syre och väte. Druvsocker är enkla sockerarter som är lätta att bryta ner. Stärkelse och cellulosa kallas polysackarider och det är massa sockerringar i ihopkopplade långa kedjor, men en människokropp kan inte bryta ner cellulosa. Stärkelse tar längre tid att bryta ner är druvsocker eftersom att dem är ihopkopplade med varandra och det är inte druvsockret.

5. Snabba kolhydrater är sackaros och mjölksocker. Dom bryts ner snabbt i kroppen och man får mycket energi på en gång men den räcker inte på länge. Det finns i vitt bröd, godis, läsk, mm.Långsamma kolhydrater är polysackarider. Det tar längre tid för kroppen att bryta ner det och då får man lagom energi under en längre tid. Det finns i mjöl, pasta, potatis, ris.

6. Protein bygger upp muskler. Det består av långa kedjor avaminosyror ihopbundna genom peptidbindningar

7. Fett är uppbyggt av fettsyror och glycerol

1 kommentar:

Johan Lind sa...

Överlag mycket bra svar!

/Johan